Szerelő megvizsgálja a Nissan akkumulátorát

Műszaki vizsga

Egy átvizsgálás során feltárjuk az esetleges hibákat 29 900 Ft-ért *

Bevezetés

 • Három Nissan áll egy hangárban

  Mikor kell elvégezni a vizsgát?

  Személyautó műszaki vizsgára akkor van szükség, ha új tulajdonossá válik és szeretné a járművét forgalomba hozni vagy ha a meglévő autója műszakija jár le, illetve járt le. Az új autók frissen forgalomba helyezve 4 évig használhatók érvényes műszaki vizsgával, ez idő letelte után 2 évente kell ezt megújítani.

 • Három Nissan áll egy hangárban

  Mennyire szigorú a vizsga?

  Az autónk karbantartása egy rendszeres feladat, melyet természetesnek kell vennünk és a szükséges időközönként be kell iktatni. Ám fontos, hogy nem kell, hogy ez az egyszerű rutin mázsás teherként nehezedjen ránk: a megfelelő információk birtokában semmi ok az aggodalomra.

Miket kell a műszaki vizsga előtt ellenőriztetni?

Átvizsgálás menete

Azokat a dolgokat érdemes áttekinteni a vizsga előtt, amelyek a vizsga során is ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés, majd a vizsga során kívülről és belülről is alaposan átvizsgálják az autót. Ezen felül fék-futómű mérés és környezetvédelmi mérés is történik a műszaki vizsgáztatás szabályai és követelményei szerint.

 • Kívülről megnézik: kilincsek, zárak, reteszek, pántok megléte, biztosítása; tükrök, lámpák, fényvisszaverők, kerekek, üvegek, ablaktörlő, lökhárítók; lámpák megvannak-e és működnek-e; alvázszám beazonosítása; figyelmeztető jelzés (sárga lámpa) helyzete, rögzítése; horpadás, sérülés, korrózió; kerekek, felnik mérete és típus azonossága.
 • Belülről ellenőrzik: kilátás, tükrök, hűtés, fűtés, napellenző, ülés állítás, reteszelhetőség; biztonsági övek megléte minősége, övek csatlakoztatása, ablaktörlő; kürt működése, figyelmeztető lámpa kapcsolása; kormány holtjáték, pedálok megfelelőek-e, stb; műszerfal: hibára utaló jelek.
Szerelő ellenőris egy Nissan személyautót

Műszaki vizsgával kapcsolatos tudnivalók

Gyakori kérdések

 • Útvonalengedély nélkül sajnos pénzbírsággal kell kalkulálnia a vezetőnek, melynek összege attól függ, hogy mennyi ideje járt le a műszaki vizsga. Akkor, ha már több, mint egy éve érvénytelen a műszaki vizsgája autójának, akkor nemcsak helyszíni bírságot, hanem ezen felül extra bírságot is kell fizetnie, melynek összege 30.000 forint a helyszínen és pluszban pedig 60.000 forint. Ha túl vagyunk fél éven a lejárat szempontjából, akkor 25.000 forintos helyszíni és 50.000 forintos extra bírsággal számolhat. Ha negyedév és fél év közt vagyunk a lejáratot illetően, akkor 20.000+40.000 forint összeg eshet ki a zsebéből igazoltatáskor. 3 hónapon belül lejárt műszaki vizsgával kiemelt közlekedési szabálysértést követünk el, ez esetben a bírság mértéke és ára egyedi és az igazoltató rendőr döntése a pontos összeg.

 • Lejárt műszaki vizsga esetén úgynevezett útvonalengedélyre van szükség. Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy büntetlenül eljuthasson az autó tulajdonosa a műszaki vizsgára. Az igazolás okmányirodában váltható ki, melynek költsége 3.500 forint és csak a gépjármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja kérvényezheti. Az igazoláshoz szükséges magunkkal vinni az eredeti forgalmi engedélyt, valamint a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényt. Ebben az esetben rendőri igazoltatás esetén nem kaphat bírságot.

Megjegyzés

* Nissan műszaki vizsga előzetes átvizsgálással személyautók részére az Üllői úti telehelyünkön történik