Nissan Ariya halad a belvárosban

Nissan Ariya: egy új Nissan a jövőből

A Nissan egyik legfelvillanyozóbb dobása a Nissan Ariya

A Nissan egyik legfelvillanyozóbb dobása a Nissan Ariya, ami egy teljes mértékben elektromos SUV. A crossover járműben minden benne van, ami kell: van benne erő, lendület, kifinomultság, egy nagy adag praktikum és a csavar, hogy megjelenésével azt a gondolatot ébreszti bennünk, mintha csak a jövőből cseppent volna ide.

A Nissan Ariya crossover modellt vezetve az ember kicsit átértékeli azt, amit eddig a vezetési élményről gondolt. Az autó meghajtásáról az e-4ORCE gondoskodik, ami kettő motorral, méghozzá elektromos változattal, ellátott és összkerékhajtás jellemzi. Előnye, hogy legyen szó bármilyen terepről, a hagyományos megoldásoknál nagyobb nyomatékot és stabilitást biztosít.

A meghajtás könnyedén kapcsolható az első és a hátsó kerekek között, a kerekek nyomatéka külön változtatható. Amikor az autó fékezik, akkor az intelligens rendszer képes egyensúlyt teremteni, ezáltal biztosítani a kívánt stabilitást.

600 Nm nyomatékot érezhetünk, ha a gázra lépünk. A két motor egyenletes erőkifejtést tesz lehetővé, ennek köszönhetően az autó csak úgy siklik az aszfalton. Legyen szó autópályáról, városi forgalomról, az Ariya crossover biztonságos és stabil utazási élményt nyújt. Így van ez akkor is, ha az időjárási viszonyok nem megfelelőek, például az aszfalt nedves vagy jeges. A hajtáslánc megoldások és a féktechnológia minden helyzetben a lehető legnagyobb tapadást biztosítja.

A tökéletes egyensúlyhoz az is hozzájárul, hogy a súlyelosztás egyenletes, vagyis az első és a hátsó tengelyekre ugyanannyi súly nehezedik. Ha mindez nem lenne meggyőző, akkor az e-pedál majd az lesz! Ennek a megoldásnak köszönhetően a vezetés kevésbé lesz fárasztó, hiszen a pedál lenyomásával az autó gyorsít, ha pedig az ember felengedi, akkor lassít, így a féket csak bizonyos esetekben kell használni.

Elektromos erő

Az elektromos autók Achilles-sarka általában a töltés és hogy mennyi kilométert bírnak megtenni adott körülmények között. Ez ugyanis jelentősen befolyásolja a használhatóságot. A Nissan Ariya esetében akár 500 km-t is meg lehet tenni, az autóba ugyanis választható 63 kWh-s és 87 kWh-s akkumulátor is. Az autó töltését akár applikációról is lehet irányítani, így bármikor beindíthatjuk a töltést, akkor is, ha nem vagyunk otthon. Gyorstöltés esetén azzal számolhatunk, hogy 30 perc alatt akár 300 km-ig is feltölthet az autó.

Élmény a vezetés

A különféle vezetéstámogató rendszerek célja, hogy az autóvezetés, a közlekedés kevésbé legyen fárasztó, viszont annál biztonságosabb. Az Ariya esetén a ProPilot látja el ezt a feladatot. A Navi-link a járművet a sáv közepén tartja, ennek érdekében kormánykorrekciókat hajt végre. Követi a forgalom alakulását és tartja az előre beállított követési távolság mértékét. Képes akár teljesen leállítani az autót, ha a forgalom leáll és újraindítani, amikor elindul. Jelzi a lehajtókat, a kisebb kanyarok esetén pedig lelassítja az autó tempóját.

Nemcsak a vezetés élmény a ProPilottal, hanem a parkolás is. Az Ariya ugyanis néhány mozdulattal beparkol a sofőr helyett, irányítja a fékezést, a kormányzást és a gázadást.

A Nissan Ariya bővelkedik okos megoldásokban. Ott van például az intelligens visszapillantó tükör, aminek lényege, hogy a hátsó kamera képére lehet váltani, ha valami eltakarja a visszapillantót, de ide sorolható a 360 fokos Around View kamerarendszer, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, az automatikus tolatási vészfékezési rendszer, a gyalogosfelismerő és holttérfigyelő rendszer is.

Letisztult vízió

A megjelenés az Ariya esetén merész, kissé futurisztikus, emellett azonban kifinomult és minimalista. Alapjaiban gondolja újra azt, amit a belső térről eddig gondoltunk, a nyitott terekre, a korlátok feloldására törekedtek a tervezők. A központi eleme egyértelműen a műszerfal, ahol egy integrált kijelzőfelület kapott helyet. A megvilágítás feladatát pedig a LED lámpasor látja el.

A járműben minden elem a kényelmes utazást szolgálja. Az Amazon Alexa és a Google Assistant segítségével hanggal irányítható például a zene, a hívásindítás, a keresések stb. Az intelligens útvonaltervezés gondoskodik arról, hogy a vezető számára legideálisabb útvonalon jusson el a célba, ha kell akkor figyelembe veszi a töltőállomások pozícióját is. A NissanConnect Services Appra olyan dolgokban lehet támaszkodni, mint a navigációs utasítások, az autó megtalálása, sőt akár mobilról is elérhető.

A Nissan Ariya egy sokoldalúan használható kocsi, ami családi autóként és cégesként is megállja a helyét. Biztonságos, nagy hatótávú, dinamikus és kifinomult. Pont olyan, amire a mai kor emberének szüksége van. És ami a legfontosabb, hogy a tisztán elektromos üzemnek köszönhetően a károsanyag-kibocsátása nulla.

Ismerd meg a Petrányi Autó Centrum kínálatában is hamarosan elérhető Nissan Ariya-t, tudj meg többet kollégáinktól az elektromos előnyökről, a ProPilot rendszerről és a vezetést támogató innovatív technológia jellemzőiről.

Kapcsolódó cikkek