Nissan Qashqai hajtáslánca

Hajtásláncok a Nissan modelljeiben

Segítünk a legjobb megoldás kiválasztásában

A hajtáslánc alapjaiban határozza meg egy autó működését. Szakemberek szerint az elkövetkező évtizedekben több mint tízféle hajtáslánc közül válogathatunk majd. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy milyen Nissan hajtásláncok közül lehet választani!

A hajtáslánc szerepe

A hajtáslánc feladata, hogy mechanikai kapcsolatot hozzon létre a motor és az autó többi része között. Hajtáselemekből épül fel, ami egyben azt is jelenti, hogy ha valamelyik meghibásodik, akkor a teljes hajtáslánc működése sérül. Ahhoz, hogy zavartalanul tudjon működni, tisztában kell lenni az alkatrészek terhelésével, ehhez méretezik ugyanis, hogy mennyit bír a hajtáslánc. Élettartamát nemcsak a tervezés minősége befolyásolja, hanem az is, hogy hogy szerelték be és mekkora gondot fordítottak a szervizelésre, karbantartásra.

Nissan hajtásláncok

Belső égésű motorok

Az ICE, vagyis Internal Combustion Engine, nem más, mint a belső égésű motor. Ezek minden autómárka kínálatában helyet kapnak, a legelterjedtebb hajtásláncok. Két legfőbb típusa a benzines és a dízeles hajtás, ma még ezek valamelyike található az autók többségében.

A dízel motorok megítélése az utóbbi években a környezetvédelmi botrányoknak köszönhetően valamelyest romlott, tény azonban, hogy a mai dízelek sokkal kevésbé károsak, mint az elődeik. Akkor érdemes dízel autót venni, ha évente 20-30 ezer kilométert hajtják és hetente párszor autópályán, külterületen is használják néhány tíz kilométer erejéig. A nagyobb sebesség és a hosszabb táv ugyanis segíti a dízel rendszer tisztulását. A Nissan kínálatában ilyen meghajtású például az Interstar, ami kiváló választás vállalkozások számára.

A másik legnépszerűbb hajtás a dízel mellett a benzines. Ezeket a modelleket akkor érdemes választani, ha a használat vegyes képet fest: van benne város, autópálya is. Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a benzines modellek a környezetvédelmi normák szigorodásának köszönhetően, ennek ellenére még sok új autó is benzines hajtású. Benzines változatban is kapható például a Nissan Juke.

Hibrid hajtások

A hibrid hajtást azzal a céllal álmodták meg, hogy csökkentsék a közlekedés okozta károsanyag-kibocsátást. Többféle típusa is létezik, ezek közül a négy legismertebbet mutatjuk be!

MHEV: Az MHEV, vagyis mild hibrid electric vehicle a képzeletbeli hibrid skála belépő felén helyezkedik el. Jellemzően benzinmotorok mellé társítják, így a rendszer a mozgási energiát képes átalakítani és tárolni. Ennek köszönhetően az autó sokkal dinamikusabb lesz, növekszik az üzemanyag-hatékonyság, emellett azonban környezetkímélőbb is. A Nissan kínálatában mild hibrid technológiával működik például a Qashqai.

FHEV: Az FHEV a full hibrid electric vehicle rövidítése. Általában ezt a rendszer egy nagyobb benzinmotorhoz rendelik hozzá, akár nagyobb teljesítményű autókba is kerülhet. Néhány 100 métert önállóan képesek megtenni elektromos hajtással, ezzel pedig a fogyasztás 15-25%-át meg lehet takarítani. A Nissan esetében ilyen hajtást kapott például az X-Trail Tekna, amibe e-POWER hajtáslánc került.

PHEV: A PHEV a plug-in hibrid, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezekkel a járművekkel 50-60 km-t lehet megtenni elektromosan, ahhoz azonban, hogy az előnyeit ki tudjuk használni, ügyelni kell a rendszeres töltésre. Ha ezt nem tesszük, akkor lényegében semmit nem nyerünk, sőt, a nagyobb súly miatt magasabb fogyasztásra is számíthatunk. Azok azonban, akik gondoskodnak a töltésekről csökkenthetik utazási költségeiket.

BEV: Ezek a born electric vehicle meghajtású autók, amelyekben nincsen benzinmotor, kizárólag elektromos platformra épültek. Ezekkel a modellekkel akár 4-500 km-t is meg lehet tenni egyetlen töltéssel. A Nissan kínálatában ilyen például a Leaf, illetve az Ariya.

Kapcsolódó cikkek