Nissan Leaf halad a városban

Nissan Leaf: egy elektromos úttörő

Mit kell tudni a 2023-as faceliftről?

A Nissan Leaf volt az első olyan villanyautó, amit kifejezetten a család igényeire fejlesztettek ki és tömeggyártásban állították elő. Ez az ország legnépszerűbb 100%-ban elektromos hajtású autója. Ismerjük meg a Nissan Leafet!

A Nissan Leaf egy elektromos meghajtású autó, amit 2010-ben dobtak piacra, majd rögtön 2011-ben el is nyerte Az Év Autója díjat. 2013-ban szerte a világon már több mint 54 ezer Leaf szaladgált, 2014-ban pedig robbanásszerű emelkedés történt, az eladott példányszám ugyanis átlépte a 150 ezret.

Az első generáció 80kW-os és 110 lóerős volt, elsőkerék-meghajtású és két kapacitású akkumulátorral lehetett választani. Bő 10 évvel ezelőtt az elektromos autózás még erősen a kezdeti fázisban volt, a Leaf tehát kuriózumnak számított. Erre erősített rá a külső megjelenés is, ami igen egyedi és megosztó volt. Léghűtéses lítion-ion aksi került a járműbe, amit egyébként kétféle kapacitással lehetett választani. Type1 csatlakozóval 3,3-6,6 kW erősséggel lehetett tölteni, a CHAdeMO csatlakozó segítségével pedig villámtöltésre is volt lehetőség 50 kW erősséggel.

Eleinte 24 kWh akkumulátort tettek az autóba, ami 199 (NEDC szabvány)/135 (EPA szabvány) km megtételére volt alkalmas, 2016-ban érkezett a 30 kWh-s változat, ami szabványtól függően 250 (NEDC szabvány)/172 (EPA szabvány) km-t tett meg.

Az első generáció 7 évet élt meg, 2017-ben követte a második, frissített változat. Egy roppant kedvelt modell a mai napig a Leaf, amit az is igazol, hogy 2018-ban a legtöbbet eladott elektromos autó volt. A második generációban a teljesítmény 150 lóerőre nőtt, így 7,9 mp alatt gyorsult 100 km/órára, a végsebessége pedig 150 km/óra lett. 2017-ben 40 kWh-s aksival jelent meg, ezzel a hatótáv 378 (NEDC szabvány)/240 (EPA szabvány) km volt, 2019-ben pedig a 62 kWh-s változatot mutatták be, ami 7,5 mp alatt gyorsult és 217 lóerőre volt képes.

2023-ban érkezett meg a Nissan Leaf faceliftelt változata. Nézzük, mit kell tudni erről a modellről!

Az új Nissan Leaf

A faceliftelt Nissan Leaf egy vérbeli családi autó, ami 100%-ban elektromos, csakúgy, mint az elődei. A modern technológiának köszönhetően egyetlen töltéssel sokkal messzebbre lehet jutni.

Töltés és teljesítmény

A Leaf 146 lóerőre képes, a Leaf e+ teljesítménye 217 lóerő és az akkumulátora is nagyobb. Előbbi változattal 270 km-t lehet megtenni, így inkább a városi szaladgáláshoz ideális, utóbbival 385 km-re lehet jutni, ennek köszönhetően hosszabb utakhoz is remek választás.

Az autó töltése megoldható otthon Type2 töltővel, de akár az e-töltőállomásokon 50 kW-os CHAdeMO csatlakozóval is tölthetjük. A töltési időt a NissanConnect segítségével lehet beállítani, így megtehetjük, hogy a töltést a csúcsidőn kívülre időzítjük.

Intelligens vezetési technológiák

Az intelligens vezetési technológiáknak köszönhetően, mint amilyen az e-Pedal Step és a ProPILOT Asszisztens, ideális választás, ha a mindennapi tevékenységeinkhez szeretnének használni. A Nissan Intelligent Mobility-vel tudatosabb lehet a vezetés, a közlekedés, kevesebb a stressz és biztonságosabb az utazás.

A ProPILOT és az e-Pedal intelligens rendszerek mellett a közlekedésben óriási segítség a 360 fokos parkolókamera, a dinamikus hatás technológia, a sebességtartó automatika, a sávtartó asszisztens, az adaptív LED fényszórók, az intelligens automata fényszórók, a közlekedési tábla felismerő rendszer, a visszagurulás gátló asszisztens, az intelligens vészfékezési rendszer, a gyalogosfelismerő rendszer, az éberségfigyelő rendszer, a holttérfigyelő és beavatkozó rendszer, a ráfutásos ütközést megelőző rendszer, a hátsó keresztirányú figyelmeztetés, ami a parkolás során nyújt óriási segítséget.

A belső tér

A Nissan Leaf erőteljes és intenzív vezetési élményt biztosít. Tökéletesen illeszkedik a városi életstílushoz, igényes és modern. A csomagtartó meglepően tágas, a csomagtérpadló alacsony, a hátsó sor üléseit pedig 60-40 arányban lehet dönteni. Így összességében a csomagtartó 435 literes lehet.

Bose Premium hangrendszer gondoskodik arról, hogy átütő legyen a hangzás, de olyan extrákat is találhatunk az autóban, mint például a fűthető ülések. A NissanConnect rendszerhez egy lebegő hatású 8 hüvelykes érintőképernyő tartozik. A rendszer segítségével összekapcsolódhatunk a mobilunkkal, megtervezhetjük az utat, gondoskodhatunk a hatékony akkumulátor-kezelésről, sőt, út közben is kérhetünk segítséget, ha elakadnánk, bajba kerülnénk. Mindezt az Apple CarPlay, az Android Autó, a navigációs rendszer és a töltőpontokat mutató rendszer teszi lehetővé.

A Nissan Leaf egy igazi úttörő, ami stabil szereplője az elektromos autózásnak immáron 13 éve. A Petrányi Autó Nissan márkakereskedésében remek ajánlatokkal várunk!

Kapcsolódó cikkek