Nissan Qashqai halad az alagútban

Nissan Qashqai: kényelem e-POWER hajtással

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

A Nissan Qashqai egy roppant népszerű crossover SUV, ami nevét egy közép- és délnyugat iráni, hegyvidéki törzsről kapta. A közönségkedvenccé vált járművet 2006-ban dobta piacra a japán autóóriás, a Nissan. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a négykerekűről!

A Nissan Qashqai története

A Nissan Qashqai története 1999-ben kezdődött, amikor Carlos Ghosn, a Nissan vezérigazgatója azt az utasítást adta, hogy a vállalat törekedjen az európai piac átrendezésére. Egy olyan autó tervezését kapacitálta, ami felveszi a versenyt a SEAT Alteával és a Volkswagen Golf Plus-szal.

A tervezés megkezdődött, a mérnökök azonban megállapították, hogy a kívánt paraméterekkel és a fennálló körülmények között nem lehet nyereségesen ilyen modellt készíteni. Végül egy olyan autó tervei készültek el, ami egy családi ferdehátú praktikumát ötvözi a SUV sokoldalúságával. Az így létrejövő Nissan Qashqai a C-szegmensben helyettesíti az Almerát, a D-ben pedig a Primerát is.

A gyártás a sunderlandi gyárban kezdődött meg az Egyesült Királyságban, 2014-ben pedig a termelésbe bekapcsolódott a szentpétervári üzem is, hogy tehermentesítse a brit leányvállalatot.
A Qashqai indította el Európában a SUV-ok tömeges elterjedését, mára átírva a korábbi erőviszonyokat. A Qashqai még mindig a B-SUV szegmens egyik legvonzóbb versenyzője.

Három generáció: fejlődés és formálódás

Az első Qashqai-t 2006-ban mutatták be a Párizsi Autószalonon, 2007-ben pedig már a nagyközönség számára is elérhető volt. Az első generációs modellből évente 200 ezer darab fogyott csak Európában, a 7 éve alatt pedig, amíg ezt a verziót gyártották, 1,24 millió darabot adtak el.

2008-ben jelent meg az első generáció hétüléses változata. 2010-ben teljesen átszabták a modell elejét, hátul LED lámpákat kapott, több lett a tárolóhely, jobb a hangszigetelés, a műszerfal elrendezése és bekerült a menetstabilizátor is. Az első generációt Japánban Nissan Dualis néven vezették be.

A második generáció 2013-ben érkezett meg, alapja pedig egy új, CMF-CD platform, ami egy moduláris architektúra koncepció. 1,2 literes benzines, 1,5 literes turbódízeles, 1,6 literes turbódízeles és benzines, illetve 2,0 literes benzinmotorral lehetett megvásárolni.

2015-ben gördült le a gyártósorról az ötszázezredik Nissan Qashqai, 2016-ban pedig ráncfelvarráson esett át a modell, amit végül 2017-ben mutattak be a Genfi Autószalonon. Az észak-amerikai piacra Nissan Rogue Sport néven robbant be.

A harmadik generációt 2021-ben mutatták be. A jelenleg is kapható modell valamivel nagyobb mint az elődei, szilárdsága sokkal jobb, a súly azonban kevesebb. Például az ajtók anyag alumínium, így több mint 20 kg-mal kevesebbet nyomnak. Az A-oszlop keskenyebb lett, a külső tükrök az ajtókra kerültek, a lábtér megnövekedett és a csomagtartó is 50 literrel bővült. Az alapmotor egy 1,3 literes, négyhengeres turbófeltöltős benzinmotor, a teljesítmény 5500-as fordulaton 138 LE.

2021-ben a Nissan Qashqai-ból Európában valamivel több mint 113 ezer fogyott, Kínában csaknem 157 ezer darabot értékesítettek, Kanadában pedig közel 12 ezer talált gazdára.

Nézzük részletesebben, mit kell tudni a harmadik Qashqai generációról, amit a Petrányi Autó Centrumban is meg lehet vásárolni.

Nissan Qashqai a Petrányi Autó Centrumban

A Nissan Qashqai megújult, harmadik generációja biztonságos, a formaterv dinamikus és körül öleli az egyedülálló technológia. A crossover klasszikus design világába új lendületet hoz, kéttónusú színekkel machinál, amit kiemelnek a LED fényszórók és a könnyűfém felnik.

Unikális megoldás az e-POWER hajtáslánc, aminek köszönhetően sokkal halkabb az autó, a vezetési élmény pedig páratlan. Mivel a villanymotort a benzinmotor tölti fel, így nincs szükség akkumulátoros töltésre.

A belső tér feltűnő eleme a digitális műszerfal:

  • a 12,3”-os TFT digitális kijelző: nagyfelbontású display, amin minden fontos tudnivaló megtalálható.
  • a szélvédőre vetíthető 10,8”-os kijelző: a biztonságot növeli, mivel nem kell lepillantani vezetés közben, ha valami információra van szükség.
  • a 9”-os HD display: NissanConnect a Connected Services szolgáltatásokkal.

Az autótér kialakítása modern és kifinomult. Minden egységében a vezetési és utazási élmény fokozását szolgálja. Az utastér nagy és kényelmes, a hátsó ajtók 85 fokban nyithatók, így sokkal egyszerűbb a gyerekülések mozgatása. Akik a hátsó üléseken utaznak, USB-csatlakozón keresztül tölthetik eszközeiket. A csomagtér tekintetében is van mire büszkének lenni: rugalmasan variálható, a teljes befogadóképessége pedig akár 1593 liter is lehet.

Biztonsági technológiák sora gondoskodik arról, hogy minden rendben legyen az úton. Ilyen például a sebességtartó automatika, az első ütközés figyelmeztetés, a tolatási vészfékezési rendszer, a holttérfigyelő rendszer és a vészfékezési asszisztens. A nagyfelbontású 360 fokos parkolókamera rendszer segítségével akár a legszűkebb helyekre is könnyedén be lehet állni, a ProPILOT gondoskodik a megfelelő követési távolságról, a sávtartásról, a TOMTOM térképek támogatják, hogy az autó alkalmazkodjon az olyan változásokhoz, mint a kanyar vagy éppen a kereszteződés.

A vészhívó rendszernek köszönhetően egy gombnyomással lehet segítséget hívni, a rendszer az autó pozíciójáról információkat szolgáltat. A navigációs rendszernek köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen útvonalváltozatokon juthatunk el A-ból B-be, az áltagsebességre vonatkozó üzemanyagfogyasztási adatok pedig segítenek a tervezésben. Könnyedén csatlakoztathatóak Android és iOS eszközök, így elérhetők olyan szolgáltatások, mint a hangvezérlés.

A harmadik generációs Nissan Qashqai egy praktikus és kényelmes családi autó, ami a SUV vonásaiból is hordoz magán. Biztonságos és stabil, design tekintetében viszont dinamikus és feltűnő.

A Petrányi Autó legsokoldalúbb tevékenységi körrel bíró telephelye a Petrányi Autó Centrum, ami egyben Nissan szalon és márkaszerviz is. Ismerd meg cégünket és tedd fel kérdéseid a Nissan Qashqai modellel kapcsolatban kollégáinknak!

Kapcsolódó cikkek