Kék Nissan Juke halad a városban

Bemutatkozik az új Nissan Juke

A második legkedveltebb modellje Európában a Nissan Juke

A Nissan márka második legkedveltebb modellje Európában a Nissan Juke, amiből 2021-ben több mint 62 ezer darabot értékesítettek. Mit kell tudni az új Nissan Juke-ról? Milyen technológiai, kényelmi és esztétikai jellemzőkkel bír? Jöjjön minden az új Nissan Juke modellről!

A Juke először a 2009-es Genfi Autószalonon tűnt fel a Qazana koncepcióautójaként, a gyártása pedig 2010-ben indult be a Nissan Motor Manufacturing UK sunderlandi üzemében. Ebben a gyárban készültek az autók az ausztrál, az európai és az új-zélandi piacra, a japán oppamai gyártósor a többi országot szolgálta ki, az Indonéziában működő purwakartai üzem pedig az indonéz, illetve a tahi piacra dolgozott. A jármű a Nissan B platformra épült, a tervezés jó részét a Nissan Design Europe készítette, a japán Nissan Design Centerben pedig csiszolták az elképzeléseket.

Az első generáció igazán szemrevaló volt: kiemelkedő kerékívek, a karosszéria magas övvonala, a kilincsek az ablakkereten belül kaptak helyet. Az autóban 5 ülés volt, a hátsó üléseket rugalmasan lehetett variálni. A csomagtartó nem volt túl tágas, viszont ezt kompenzálta, hogy a padló alatt is voltak tárolóhelyek.

2014-ben az első generációt átdolgozták: új lökhárítókat kapott a kocsi, LED fényszórókkal látták el, került bele tolatókamera, kulcs nélküli ajtónyitó technológia, Bluetooth kihangosító rendszer, illetve többféle színben is elérhetővé vált.

A Juke egyik változata a Juke Nismo, illetve a Juke-R, utóbbi egy limitált gyártású GT-R hajtáslánccal és 3,8 literes VR motorral ellátott verzió, aminek teljesítménye 545 lóerő. Szót kell még ejteni az Infiniti ESQ-ról is, ami valójában egy Juke, csak Kínában ezen a néven árulták.

A második generációt 2019-ben mutatták be, ez már a CMF-B platformra épült, akárcsak a Renault Captur és a Renault Clio. Az új generációs modell méretei valamivel nagyobbak lettek, a csomagtartó például 20%-kal nőtt, a súlya azonban 23 kg-mal csökkent. Az új műszerfal a kocsi központi elemévé vált, a többfunkciós kormánykerék pedig a vezetési kényelmet fokozta.

A második generációs modell a korábbi értékesítési területek nem mindegyikében jelent meg, sok helyen ugyanis a második szériát felváltotta a Kicks.

Az új Nissan Juke a Petrányi Autó Centrumban

A Nissan Juke megjelenése feltűnő és jellegzetes. Sportos vonalak, dinamizmus jellemzi, miközben kialakítása egy coupé vonásaira emlékeztet. A külső tekintetében újító, merész és innovatív, tény azonban, hogy a tartalomra sem lehet panasz, például a ProPilot vezetéstámogató rendszer szavatolja, hogy az úton minden a legnagyobb rendbe menjen. A technológia lényege, hogy folyamatosan monitorozza az utat, és ha arra szükség van, akkor beavatkozik a vezetésbe, például a kormányzásba vagy a fékezésbe, gyorsításba. Üzemanyag-hatékony és csendes menet jellemzi ezt a stílusos, sportos coupé szerű kocsit, ami formaterv tekintetében verhetetlen.

A Nissan Juke egy innovatív változata a Nissan Juke Hybrid, amely egy elektromos modell hibrid technológiával. Ez a modell előnyös azok számára is, akik a költségtakarékosság és a környezetvédelem szempontjait is figyelembe veszik.

A Nissan ennek a témának különösen nagy figyelmet szentel, ennek szellemében jött létre az e-POWER is. Az e-POWER technológiának köszönhetően új szintre emelkednek a hagyományos hibrid motorok. A beépített benzinmotor feladata az elektromos áram előállítása, ami az elektromos motort tölti. Előnye, hogy nem kell a hatótáv miatt aggódni, kedvezőbb az autó üzemeltetése és segítségével tökéletes elektromos vezetési élmény érhető el.

Modern technológia

Okos megoldásokban bővelkedik a Juke. A holttérfigyelő rendszer segíti az ütközések elkerülését, a vészfékezési asszisztens önállóan fékez, így hozzájárul ahhoz, hogy a kocsi meg tudjon állni, ha arra van szükség.

A járművet olyan rendszerrel látták el, ami felismeri a közúti jelzéseket, ezzel biztosítható, hogy az autó ne lépje túl a sebességkorlátozásokat, a sávelhagyás-jelző pedig azt szavatolja, hogy a kocsi a sáv közepén haladjon, ha ettől eltér, akkor jelez. Nagyon hasznos funkció a távolsági fényszóró asszisztens, ami automatikusan állítja a fényszórót a forgalomnak megfelelően, ha például szembe jön egy autó.

A biztonság tekintetében alapvető az autó megfelelő kialakítása és a légzsákrendszer. Az új Nissan Juke karosszériakialakítása többzónás, ez gondoskodik arról, hogy az esetleges ütközést a szerkezet elnyelje, a 6 légzsákos rendszer pedig az utasokat biztosítja.

Kényelmes belső tér

Az új Nissan Juke-ban a beltér minden eleme a kényelmes utazást szolgálja. A felületeket minőségi anyagokkal burkolták be, a kezelőszervek kialakítása során az ergonómiai szempontokat is figyelembe vették, a hangulatvilágítás pedig arról gondoskodik, hogy jó érzés legyen az autóban ülni.

A Bose Personal Plus audiorendszer egy prémium hangrendszer, aminek részét képezik a fejtámlába épített hangszórók, ennek köszönhetően biztosan nem lesz unalmas gyarapítani a kilométereket.

A kényelmet fokozza, hogy számos tároló található a belső térben, legyen szó nagyobb csomagokról, telefonokról vagy italokról, minden megtalálja a helyét, a hátsó USB töltőknek köszönhetően pedig az utasok is tölthetik készülékeiket.

Az autó a külvilággal több ponton is összeköttetésben áll. Ha például a jármű bajba keveredik, akkor a vészhelyzeti hívóval segítséget lehet kérni. Részletes navigáció támogatja az eligazodást, emellett pedig az iOS és az Android eszközöket is könnyedén csatlakoztatni lehet. Ha mindez nem lenne elég, ott van még a NissanConnect Services is, amivel olyan szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint az útvonaltervezés és a Nissan Assistance.

A Petrányi Autó Centrum nem hagy magára akkor sem, ha már megvásároltad az autót. Különféle karbantartási csomagok és kiterjesztett garancia jár a vásárlóinknak.

Kapcsolódó cikkek